1. Fischer.cz
  2. Turecko
  3. Kuchyně a stravování

Turecká kuchyně a gastronomie

turecko-Ochutnejte-skvelou-tureckou-kuchyni.jpg

Tradiční turecké pokrmy

Turecká kuchyně patří k nejzdravějším na světě, zvláště díky vyváženému poměru zeleniny, ovoce, masa  a příloh. Je velmi rozmanitá s patrnými vlivy arabské, řecké, ale i západoevropské kuchyně. Tradiční jídla se připravují z ryb, masa, zeleniny a ovčího sýra. Turecká jídla nejsou příliš kořeněná a na jídelním lístku naleznete spoustu čerstvých mořských plodů. Každá oblast má vlastní tradiční speciality.

Typická turecká jídla

  • Börek peynirli (plněné listové těsto s balkánským sýrem),
  • midye dolmasi (plněné mušle),
  • iskembe (dršťková polévka),
  • mercimek corbasi (čočková polévka),
  • tavuk corbasi (slepičí polévka),
  • yaprak dolmasi (plněné vinné listy),
  • imam bayildi (lilek plněný zeleninou),
  • cacik (salát z nastrouhané salátové okurky, cibule a česneku),
  • gözleme (plněné těsto z mouky, vody a kvasnic),
  • sigara böregi (rolky plněné sýrem),
  • pilic (kuře),
  • köfte (kuličky z hovězího masa),
  • cöp sis (malé kousky masa na špízu),
  • güvec (jehněčí maso připravované na ohni se zeleninou),
  • ciger (grilovaná játra se zeleninou),
  • enginar dolmasi (plněný baklažán),
  • patlican musaka (baklažánový nákyp),
  • pilav (jídlo z rýže nebo obilovin s rozinkami),
  • dolma (nadívaná zelenina),
  • lokmu (na oleji pečené kuličky z kynutého těsta, máčené v sirupu),
  • dondurma (zmrzlina).

Maso na talíři

Nejoblíbenějším masem v Turecku je jehněčí, skopové, kuřecí nebo ryby. Turci nikdy nekonzumují maso vepřové. Jako příloha se nejčastěji podává rýže, která se upravuje s kořením, mandlemi, těstovinami či masem. Další přílohou bývá typický turecký bílý chléb.

Zelenina v turecké kuchyni

Velmi oblíbenou zeleninou k přípravě pokrmů je baklažán. Většinou se zapéká s masem a bramborami. V turecké kuchyni se používá také pórek, jarní cibulky, papriky nebo zelené natě. Ve velkém množství se využívá zeleninových salátů. Oblibě se těší grilovaná zelenina.

Na dovolené v Turecku doporučujeme ochutnat

Doporučujeme vyzkoušet proslulý kebab. Jedná se o plátky masa opečeného na rožni, které se postupně odkrajuje a podává s různými omáčkami a pečivem. Dalším známým pokrmem je tzv. börek, listové těsto plněné masem, sýrem, nebo zeleninou. Ochutnat můžete i mleté maso zabalené ve vinných listech.

Turecké dezerty se nejčastěji připravují z medu, zmrzliny či ovoce. Typickým zákuskem je „baklava“, tedy listové těsto s medem a ořechy. Výtečná sezamová pasta chalva se může podávat samotná nebo jako součást jiného pokrmu. Zákusky bývají velmi sladké, takže stačí jen malý kousek a budete dokonale zasyceni.

Turecké nápoje

Nejrozšířenějším nápojem v Turecku je velmi silný a hořký čaj. Pije se po zředění horkou vodou a při každé příležitosti. Připravuje se ve dvou na sobě stojících konvicích, kdy se ve spodní části vaří voda a v horní praží koncentrát. Zvolit si můžete také ovocný čaj, který není tak silný jako čaj černý.

Káva, velmi silná a slazená, není v Turecku tolik oblíbená jako čaj, byť by se to mohlo zdát. Před konzumací prochází několikrát varem. Typickým tureckým nápojem je nakyslý, jogurtovomléčný ayran, lehce osolený, smíchaný s vodou a někdy dochucený pepřem nebo česnekem.

Typické turecké nápoje

  • Elma cay (jablečný čaj),
  • kahve (káva – „turek“),
  • nescafé (rozpustná káva),
  • raki (anýzová pálenka),
  • bira (pivo),
  • sarap (víno).