Kuchyně a gastronomie Bahrajnu
Bohatá bahrajnská kuchyně nápaditě kombinuje vlivy arabské, perské, indické a středomořské gastronomie. Základem řady oblíbených jídel jsou ryby či velbloudí maso, zelenina a rýže ochucená kořením, často obsahujícím skořici.
Tradiční pokrmy v Bahrajnu
Na dovolené v Bahrajnu rozhodně vyzkoušejte typická jídla:
- kabsa (kabsah, makbūs/machbūs, machboos) – rýže s kořením a kuřecím masem,
- harees (harisa, jareesh, boko boko) – kořeněná, většinou pšeničná kaše s masem,
- ghoozi (quzi, qoozi) – pomalu pečené jehněčí stehno s oříšky a rozinkami,
- čerstvé mořské plody.
Dezerty
Máte rádi sladké? Nejznámějším bahrajnským zákuskem je lahodná chalva (halwa) z mletých ořechů a cukru. Vynikající pochoutkou jsou také datlové koláče a mléčný puding s ořechy a šafránem zvaný muhalabia (muhallabia, mahalabi, muhallebi).
Nápoje
V Bahrajnu se, stejně jako všude v Perském zálivu, těší největší oblibě sladký čaj (shai) a silná arabská káva (kahwa). Nechybí pestrý výběr čerstvých ovocných džusů.