1. Fischer.cz
  2. Egypt
  3. Stravování a kuchyně

Egyptská kuchyně

Egypt-Strava-Egyptanu-je-chutna-a-zdrava.jpg

V egyptských hotelech se většinou podává mezinárodní kuchyně vyjma vepřového masa, které islámská víra zakazuje. Převládá drůbež a ryby a množství bezmasých jídel. Určitě budete mít možnost ochutnat i místní speciality. Zvláštností je, že Egypťané si přejí „dobrou chuť“ (Bel hana wel shefa nebo alfhana) před i po jídle.

Nalaďte se na typickou egyptskou kuchyni

Předkrmy

Jako předkrmy (mukablet) typické pro egyptskou kuchyni se nejčastěji připravují osmažené lilky, sezamový krém, fazolová kaše s česnekem, směs sezamu a cizrny nebo nakládaná směs z okurek, mrkve a řepy.

První chod

Jako první chod se v Egyptě podávají polévky nebo rýžové a zeleninové pokrmy. Můžete se setkat s čočkovou polévkou s kmínem a citronem (šorbat adas) nebo nahořklou polévkou z bylin podobných špenátu (molochéjja).
Typickým prvním chodem je také zelenina plněná kořeněnou rýží (mahší), vinné listy plněné rýží a masem (varak ajnab), paprikové lusky s rajskou omáčkou (bámja) nebo lilkový nákyp s nasekaným masem v bešamelové omáčce (musakka).

Vychutnejte si tradiční egyptská jídla

Hlavní chod

Hlavní jídla egyptské kuchyně jsou jednoduchá – grilují se hovězí nebo skopové karbanátky (kofta) či špízy (kebab). Další variantou jsou kousky skopového masa a jater s cibulí na rožni (šiš – kebab), skopový guláš s kmínem (kebab halla), skopové maso na plackách chleba s omáčkou (fatta), plněná holoubata (hamám mahší) či plátky skopového pečené na otáčivém rožni (šavarma). Na pobřeží Egypta patří na jídelní lístek častěji ryby a plody moře.

Dezert

Orientální dezerty, které můžete ochutnat na dovolené v Egyptě, jsou hodně sladké a syté. Určitě se setkáte s baklavou, tj. závin s ořechy, mandlemi a medem, nebo s dezertem basbúsa, tj. cukrový koláč. Koláč z nudlí s medem a ořechy je konáfa, pod názvem omm alí ochutnáte rýži s rozinkami, ořechy, skořicí a vanilkou, zapečenou s mlékem a smetanou. Další rýžovou sladkou variací je mahalabíja – mléčná rýže s růžovým olejem, ořechy a pistáciemi.

Ovoce

Typickým egyptským ovocem jsou banány, pomeranče, fíky a datle. Vynikající jsou čerstvě vylisované ovocné šťávy (např. mango).

Čaj, pivo a další egyptské nápoje

Po egyptském jídle si můžete vychutnat kávu – ahwa. Pije se velice sladká a možná vám bude připadat trochu zvláštní. Přidává se do ní totiž koření kardamom.

Pokud byste chtěli v Egyptě vyzkoušet místní čaj, připravte se, že dostanete většinou černý nebo s lístkem čerstvé máty. Opravdu výborný je čaj z ibiškových květů – karkade. Pije se horký i studený.

Nejoblíbenější místní pivo v Egyptě je Stella local, z vín je to červený Obélisque a z bílých Giannaclis.

Přejeme vám dobrou chuť při ochutnávání egyptské kuchyně!