Jídlo v Itálii. Italská kuchyně voní pizzou, sýrem a vínem
Italská kuchyně je chutná, zdravá a velice oblíbená po celém světě. Vyhlášené jsou italské sýry, uzeniny, pizza, zmrzlina i vína.
Předkrmy
Být v Itálii a neochutnat proslulou parmskou šunku by byl doslova hřích. Uzeniny se tu častěji suší než udí. Určitě tedy vyzkoušejte šunku prosciutto di Parma nebo vynikající italskou slaninku pancetta.
První chody
Jako první chod Italové servírují nejčastěji těstoviny (pasta) mnoha tvarů, z nichž nejznámější jsou u nás špagety. Připravují se na mnoho způsobů, nikdy však na sladko. Nabídku prvních chodů dále tvoří rizota, opět v široké škále variací, ovšem zásadně nesladkých. Zkuste například risotto con frutti di mare a poznáte, že pravé italské rizoto umí nejlépe připravit jen v Itálii. První chody, tedy těstoviny, rizoto nebo polévka, mají v restauracích zpravidla i podobnou cenu.
Italská pizza
V pizzeriích se obvykle podává pizza jako jediný hlavní chod, před pizzou se tedy první chod nepodává. Pizza, původně neapolská pochoutka, se v roce 2017 prosadila dokonce na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Umění přípravy pizzy po neapolsku se vyvinulo už v 16. století. Tenké těsto se tradičně peče v cihlové troubě vytápěné dřevem a má tenkou kůrku.
Nejznámější pizzou je Margherita (rajčata, mozzarella, olivový olej a bazalka). Často se setkáte i s pizzou con prosciutto (šunková), con funghi (houbová) nebo con peperoni (s paprikami), druhů pizzy však existuje mnoho desítek, ba stovek.
Hlavní chody italského oběda
Hlavním chodem jsou v Itálii obvykle masa s přílohami (přílohy jsou zpravidla výrazně menší než u nás). Hlavním (a pak ovšem jediným) chodem však může být i pizza. Na stolech Italů se velmi často objevují ryby a mořské plody včetně krevet, mušlí, kalamárů a dalších lahůdek.
Tradičním výrobkem z vepřového masa v Kalábrii je ´nduja. Jedná se o jitrnici a jelítko s tradiční pálivou feferonkou. Udí se nad aromatickým dřevem a poté se ukládá do sklepů. Používá se na pomazánky, do omáček a dalších jídel. Na Sardinii je populární agnello arrosto, pokrm připravený z jehněčího masa.
Italské moučníky a nápoje
Doporučujeme nevynechat dezert. Poctivá italská zmrzlina tartufo vás určitě chladnými nenechá. Nejlepší je prý v kalábrijském městečku Pizzo, kam kvůli ní jezdí lidé nejen z širokého okolí, ale dokonce z celé Itálie.
A co k pití? Samozřejmě italské víno. Kdo před tichými víny upřednostňuje vína perlivá, zvolí prosecco z Benátska či regionu Friuli. Ovšem pozor – k pizze se pije zásadně pivo! Milovníci kávy musí ochutnat pravé italské espresso. Je menší, ale o to silnější, a má výbornou chuť.
Pokud se chcete v Itálii chovat jako domácí Italové, pijte cappuccino jen k snídani (jež je v Itálii obvykle velmi lehká, zpravidla jen káva/cappuccino, brioška a ovocná šťáva) či obecně v dopoledních hodinách, po 11. hodině dopolední si jej objednávají jen cizinci.