Kuchyně a typická jídla na Maledivách

Maledivskou kuchyni tvoří zejména čerstvé ryby z místních trhů. Připravují se na mnoho způsobů, nejčastěji se smaží, udí ale běžně i vaří, grilují a pečou.

Maledivy-10.jpg

Objevují se tu prvky indické kuchyně, kterou charakterizují pikantní a kořeněné pokrmy (nejvíce se používá kari). Kromě ryb si obyvatelé Malediv pochutnávají na kalamárech, krevetách a chobotnicích. Jako přílohu často volí rýži či chléb.

Tradiční maledivská jídla

Hedhikaa

Rozmanité mini cukrovinky a dortíky, podávané v čajovnách a restauracích, typické svou velmi sladkou a sytou chutí. Patří sem například pikantní rybí koláčky, kuličky z listového těsta plněné rybí náplní, sladký vaječný krém nebo kokosové mléko s růžovým pudinkem.

Roshi

Tradiční místní chléb, který se servíruje téměř ke každému hlavnímu jídlu.

Rybí polévka

Nazývá se garudia a lze ji považovat za maledivský národní pokrm.

Nápoje

Na Maledivách panují přísná protialkoholická opatření, která místním obyvatelům zakazují jakýkoliv styk s alkoholem. Z tohoto důvodu v hotelových barech a restauracích rozlévají alkoholické nápoje zaměstnanci z ciziny. Pití alkoholu mimo turistické resorty patří pro turisty k nelegálním činům.

Černý čaj

Nejoblíbenější nápoj Maledivanů, který se pije oslazený s plátkem citrónu. V některých čajovnách vám k němu nabídnou i sušené mléko k jeho zjemnění.

Rukuraa

Tento „maledivský kokosový burčák“ se pije velice vzácně a ani není příliš k dostání.