1. Fischer.cz
  2. Řecko
  3. Kuchyně a stravování

Řecká kuchyně a oblíbená jídla

Recko-0-Pochutnejte-si-na-recke-gastronomii.jpg

Řeckou kuchyni ovlivnila gastronomie turecká, italská a arabská. Jídla se připravují převážně na olivovém oleji. Řecké pokrmy se řadí k těm nejzdravějším. Typickými přísadami jsou olivový olej, česnek a čerstvé bylinky.

Co ochutnat v řecké restauraci

Nabídka v restauracích se uvádí většinou trojjazyčně – řecky, anglicky a německy. Na vývěsních tabulích bývají také fotografie jídel. Restaurace se nazývá „estiatório“ nebo „taverna“. „Psáro taverna“ má v nabídce především ryby.

Ouzo či rakiji a malé předkrmy si můžete dát v „ouzeriích“. Pečivo, zmrzlinu a bonbóny dostanete v cukrárnách „zacharoplastió“. Jídlo se podává téměř vždy vlažné.

Typická řecká jídla

V Řecku jsou velmi oblíbené předkrmy (orektiká, mezédes), jejichž paleta je obrovská. Vybírat můžete podle chuti z různých druhů salátů, předkrmů ze zeleniny, luštěnin, ryb a mořských plodů. K dalším předkrmům patří pyré z tresčích jater a strouhanky nebo brambor taramosaláta, grilovaný lilek s olivovým olejem a bylinkami melitzanosaláta, restované sýrové kuličky tyrokieftédes, smažený sýr feta zvaný saganaki a mísa s několika druhy předkrmů pikilía.

Co se týče polévek, vyzkoušejte hustou fazolovou polévku fasolada, kuřecí vývar se šlehaným vejcem a citrónem avgolémono či rybí polévku psarósupa.

Hlavní jídla řeckého oběda

Hlavní jídla jsou převážně masitá, kralují ryby a jehněčí maso, výjimkou nejsou ani jídla zeleninová. Mezi typickými řeckými jídly naleznete např. tzatzíki připravované z okurek, jogurtu a česneku, moussáku (zapečený lilek a mleté maso s bešamelovou omáčkou) a sutzukakiu (válečky z mletého masa a cibule). Populární jsou dolmádes neboli vinné listy plněné rýží s bylinkami či chtapódia, na různý způsob upravené chobotničky, většinou naložené v octu.

Rozhodně neodmítněte ani:

  • pastích – těstovinový nákyp s mletým masem,
  • biftekia – karbanátky z mletého masa,
  • stifado – dušené hovězí maso v rajčatové omáčce,
  • choriátiki – řecký salát z rajských jablíček, okurek, cibule, oliv a sýru feta,
  • gyros – kousky masa grilovaného na jehle,
  • tomates giemistes – rajčata plněná mletým masem a rýží,
  • kokainisto – dušené maso v rajčatové omáčce,
  • brizoles – kotlety (většinou na roštu nebo restované),
  • souvlaki – maso na rožni,
  • kotopulo – kuřecí maso,
  • paidakia – žebírka,
  • moschari – telecí maso,
  • drino – vepřové maso.

Mořské pochoutky:

  • psaria – ryby,
  • kalamari – sépiové kroužky,
  • garídes – krevety,
  • midja – škeble,
  • chtapodia – chobotnice.

Úprava masa

  • Vrastó – vařené
  • Tyganytó – smažené
  • Skáras – grilované
  • Psíto – pečené
  • Furnu – maso upravované v troubě

Pečivo

V Řecku se velmi často podává k masům výborné pečivo. Psomí je chutný chléb podobný naší vece, který se konzumuje prakticky ke každému jídlu. Specialitou jsou tzv. pités, obdoba listového těsta s různými náplněmi. Náplň poznáte podle předpony slova pita. Může být masová (kreato-pita), sýrová (tyro-pita), špenátová (spanako-pita) či pórková (praso-pita).

Něco sladkého na závěr

K nejoblíbenějším dezertům se řadí baklavá, listové těsto plněné ořechy a mandlemi polité medem, dále koblížky (lukomades), samozřejmě zmrzlina (pagoto) a jogurty (jagurti), často s medem a ořechy. V Řecku se hojně konzumuje ovoce jako karpuzi (meloun), peponi (žlutý meloun), stafilia (hrozny), sika (fíky), portokalia (pomeranče), fraule (jahody), rhodakina (broskve) a verikoka (meruňky).

Typické řecké nápoje 

Metaxa je tradiční řecká pálenka, tří-, pěti- a sedmihvězdičková. Počet hvězdiček označuje počet let zrání, čím je starší, tím má jemnější chuť. Poprvé ji v roce 1888 připravil Spyros Metaxas.

Kdekoliv v Řecku narazíte na ouzo („úzo“), což je anýzový likér, který se stal řeckým národním nápojem. Má typickou chuť po pendreku a čirou barvu, která se po smíchání s vodou nebo ledem mléčně zabarví. 

Krasí je typické místní víno. Pěstují se různé druhy vinné révy pro bílé (lefkó/áspro krasí) i červené víno (kókino krasí), suché (xiró) i sladké. Retsína je řecké víno, nejčastěji bílé, s přídavkem pryskyřice, která mu dodává specifickou chuť.

Pokud si v Řecku objednáte býru, číšník vám přinese zdejší pivo. Počátky řeckého pivovarnictví se pojí s prvním řeckým králem Ottou I., který pocházel z Bavorska. Pivo zde určitě stojí za ochutnání. 

Zapomenout nesmíte na silnou řeckou kávu. Při objednávání jakéhokoliv druhu kávy musíte předem říci, kolik cukru chcete. Glykóz je velmi sladká, metrio středně sladká a skéto se podává bez cukru. Frappé je studená káva s pěnou, připravená většinou z instantní kávy v šejkru. Samozřejmě, že si můžete dát i limonádu (limonada), sodu (sóda) nebo obyčejnou vodu (neró).