Turecká kuchyně a gastronomie
Tradiční turecké pokrmy
Turecká kuchyně patří k nejzdravějším na světě, zvláště díky vyváženému poměru zeleniny, ovoce, masa a příloh. Je velmi rozmanitá s patrnými vlivy arabské, řecké, ale i západoevropské kuchyně. Tradiční jídla se připravují z ryb, masa, zeleniny a ovčího sýra. Turecká jídla nejsou příliš kořeněná a na jídelním lístku naleznete spoustu čerstvých mořských plodů. Každá oblast má vlastní tradiční speciality.
Typická turecká jídla
- Börek peynirli (plněné listové těsto s balkánským sýrem),
- midye dolmasi (plněné mušle),
- iskembe (dršťková polévka),
- mercimek corbasi (čočková polévka),
- tavuk corbasi (slepičí polévka),
- yaprak dolmasi (plněné vinné listy),
- imam bayildi (lilek plněný zeleninou),
- cacik (salát z nastrouhané salátové okurky, cibule a česneku),
- gözleme (plněné těsto z mouky, vody a kvasnic),
- sigara böregi (rolky plněné sýrem),
- pilic (kuře),
- köfte (kuličky z hovězího masa),
- cöp sis (malé kousky masa na špízu),
- güvec (jehněčí maso připravované na ohni se zeleninou),
- ciger (grilovaná játra se zeleninou),
- enginar dolmasi (plněný baklažán),
- patlican musaka (baklažánový nákyp),
- pilav (jídlo z rýže nebo obilovin s rozinkami),
- dolma (nadívaná zelenina),
- lokmu (na oleji pečené kuličky z kynutého těsta, máčené v sirupu),
- dondurma (zmrzlina).
Maso na talíři
Nejoblíbenějším masem v Turecku je jehněčí, skopové, kuřecí nebo ryby. Turci nikdy nekonzumují maso vepřové. Jako příloha se nejčastěji podává rýže, která se upravuje s kořením, mandlemi, těstovinami či masem. Další přílohou bývá typický turecký bílý chléb.
Zelenina v turecké kuchyni
Velmi oblíbenou zeleninou k přípravě pokrmů je baklažán. Většinou se zapéká s masem a bramborami. V turecké kuchyni se používá také pórek, jarní cibulky, papriky nebo zelené natě. Ve velkém množství se využívá zeleninových salátů. Oblibě se těší grilovaná zelenina.
Na dovolené v Turecku doporučujeme ochutnat
Doporučujeme vyzkoušet proslulý kebab. Jedná se o plátky masa opečeného na rožni, které se postupně odkrajuje a podává s různými omáčkami a pečivem. Dalším známým pokrmem je tzv. börek, listové těsto plněné masem, sýrem, nebo zeleninou. Ochutnat můžete i mleté maso zabalené ve vinných listech.
Turecké dezerty se nejčastěji připravují z medu, zmrzliny či ovoce. Typickým zákuskem je „baklava“, tedy listové těsto s medem a ořechy. Výtečná sezamová pasta chalva se může podávat samotná nebo jako součást jiného pokrmu. Zákusky bývají velmi sladké, takže stačí jen malý kousek a budete dokonale zasyceni.
Turecké nápoje
Nejrozšířenějším nápojem v Turecku je velmi silný a hořký čaj. Pije se po zředění horkou vodou a při každé příležitosti. Připravuje se ve dvou na sobě stojících konvicích, kdy se ve spodní části vaří voda a v horní praží koncentrát. Zvolit si můžete také ovocný čaj, který není tak silný jako čaj černý.
Káva, velmi silná a slazená, není v Turecku tolik oblíbená jako čaj, byť by se to mohlo zdát. Před konzumací prochází několikrát varem. Typickým tureckým nápojem je nakyslý, jogurtovomléčný ayran, lehce osolený, smíchaný s vodou a někdy dochucený pepřem nebo česnekem.
Typické turecké nápoje
- Elma cay (jablečný čaj),
- kahve (káva – „turek“),
- nescafé (rozpustná káva),
- raki (anýzová pálenka),
- bira (pivo),
- sarap (víno).