Portugalská kuchyně a její chutě i vůně

Na portugalském jídelníčku vítězí ryby, ale setkáme se i s chutnou úpravou různých druhů mas. Hojně se využívá olivového oleje a česneku. Madeiřané mají rádi velmi husté zeleninové, luštěninové a rybí polévky. Zahušťují je bramborovým nebo zeleninovým pyré.

Z rybích specialit je velmi oblíbená espada preta – tkaničnice tmavá (někdy nesprávně nazývaná šupinoploutvec), kterou můžete ochutnat na několik způsobů. Se smaženým banánem, krevetovou omáčkou nebo třeba s dušenými rajčaty a cibulí.

Portugalské tradiční pokrmy

Určitě se setkáte i s regionálním jídlem espetada. To je hovězí maso naložené v česneku, vavřínových listech a s hrubou solí grilované jako špíz. Dalších variací espetady je mnoho. Připravuje se i z kuřecího masa, z kalamárů apod.

Portugalsko-Typicky-portugalsky-pokrm.jpg

Jako příloha se kromě tradičních (brambory, rýže, chléb) často podává milho frito – smažená kukuřičná hustá kaše. Pro nás možná trochu zvláštní úprava, ale pokud ji vyzkoušíte, určitě vám bude chutnat.

Portugalské nápoje

Mezi oblíbenými nápoji vítězí v Portugalsku jednoznačně víno, pivo a ovocné likéry. Speciální je víno z Madeiry a míchaný nápoj Nikita, typický pro vesnici Camara de Lobos, který se skládá z piva, bílého vína, zmrzliny a ananasové šťávy. Ochutnat můžete také míchaný nápoj z pálenky z cukrové třtiny, medu a citrónové šťávy, tzv. Poncha.

Spoustu zajímavých jídel najdete i na typickém jídelníčku z Algarve.