Kuchyně Algarve. Oblíbená jídla a nápoje
Portugalská kuchyně patří k nejlepším na světě, proto vřele doporučujeme navštívit i některé z místních restaurací či trhů a ochutnat alespoň jednu portugalskou specialitu. Nebudete litovat.
Portugalci si přípravu jídel nijak nekomplikují. Suroviny samy o sobě jsou vynikající, a není tak třeba divokých kombinací nebo přehršle koření. Jídelníček se skládá z čerstvého chleba, oliv, mnoha druhů sýrů, uzenin, čerstvých ryb, plodů moře, grilovaných mas a samozřejmě skvělého vína.
Místní restaurace uspokojí vaše chuťové pohárky a předčí vaše tajná očekávání. Okusit tu můžete cokoliv od poctivé a vydatné domácí kuchyně po moderní gastronomii.
Vyzkoušejte festivaly jídla v Algarve
V celém kraji Algarve se koná několik vyhlášených gastronomických akcí. Zkuste zavítat alespoň na jednu z následujícího kvarteta.Feira Concurso Arte Doce v Lagos
Během tří dnů v červenci můžete ochutnat v Lagos ty nejlepší laskominy od místních cukrářů. Obzvlášť záležet si dávají na marcipánu, ten tu totiž milují snad úplně všichni.Feirra da Serra v Sao Brás de Alportel
Na konci července ochutnáte v Sao Brás de Alportel poblíž Quarteiry lokální speciality a samozřejmě také tradiční produkty v nejlepší kvalitě – od sýrů, uzenin a vína až po sladkosti. To vše za doprovodu místních hudebníků a tanečníků.Festival da Cerveja v Silves
Pokud holdujete pivu, neměl by vám tento festival v Silves uniknout. Vždy začátkem června a srpna se v městečku Silves koná pivní festival, kde můžete ochutnat místní zlatavý mok mnoha druhů. O zábavu se starají zdejší hudebníci, zpěváci a tanečníci, o zážitky tak není nouze po celou dobu akce.Festival de Marisco v Olhão
Co Portugalci opravdu umí, je připravit výtečné čerstvé ryby a další dary moře. Jestliže vám vyjde dovolená na polovinu srpna, slavnost dobrého jídla nedaleko Fara určitě navštivte. Kromě gurmánských zážitků se můžete těšit na pestrý hudební doprovod známých umělců.Co si objednat z jídelního lístku
Na portugalském jídelníčku vítězí ryby, ale setkáte se i s chutnou úpravou různých druhů mas. Hojně se využívá olivového oleje a česneku. Místní mají rádi velmi syté zeleninové, luštěninové a rybí polévky, které často zahušťují bramborovým nebo zeleninovým pyré.
Z rybích specialit patří k oblíbeným espada preta (tkaničnice tmavá, někdy nesprávně nazývaná šupinoploutvec), kterou můžete ochutnat na několik způsobů: se smaženým banánem, krevetovou omáčkou nebo s dušenými rajčaty a cibulí.
Chuťovka jménem espetada
Určitě se setkáte i s regionálním jídlem zvaným espetada. Jde o hovězí maso naložené v česneku, vavřínových listech a grilované jako špíz s hrubou solí. Dalších variací espetady je mnoho, připravují se například i z kuřecího masa nebo z kalamárů.
Jako příloha se kromě těch tradičních (brambory, rýže, chléb) často podává smažená hustá kukuřičná kaše milho frito. Pro našince možná trochu zvláštní úprava, ale pokud ji vyzkoušíte, určitě vám bude chutnat.