Belgická kuchyně a její pochoutky
Hlavní jídla založená především na mase, podávaném se zajímavě upravovanou zeleninou (nejčastěji čekanka) na různé způsoby, jako příloha hranolky, skvělá čokoláda a dobré pivo – to jsou hlavní znaky belgické gastronomie. Kromě krajových tradic v sobě mísí také vlivy nizozemské, francouzské a německé kuchyně.
Kromě tradičních mas jako vepřové, hovězí a drůbeží se v Belgii těší nesmírné oblibě ryby a plody moře, zejména mušle, krevety, humři a sépie. Recepty na jejich přípravu často pracují s různými exotickými příchutěmi.
Co si dát k obědu v Belgii
K nejoblíbenějším národním pokrmům v Belgii patří například hovězí dušené na pivu s hranolky carbonade flamande, obdoba tatarského bifteku steak américaine (s hranolky) či slávky na bílém víně, pivu a česneku moules-frites (a jak jinak než s hranolky). Za ochutnání stojí šťouchané brambory se zeleninou a slaninou či klobásou stoemp, hustá polévka z ryb či drůbeže waterzooi, šunka plněná čekankou se sýrem a bešamelem chicons au gratin nebo úhoř na másle s bylinkami a zeleninovou omáčkou paling in 't groen.
K nejčastěji připravovaným minutkám se řadí vydlabaná rajčata plněná plody moře s majonézou tomatte-crevette a studený salát z brambor, cibule, fazolí a slaniny salade liégeoise.
Sladkosti a nápoje během pobytu v Belgii
Z dezertů nelze nezmínit světoznámé belgické vafle, plněné obvykle čokoládou, šlehačkou a čerstvým ovocem. Velkou slávu zemi dělají proslulé belgické pralinky. Vyrábí je přes 2 tisíce čokoládoven a mnohé z nich si již několik století úzkostlivě chrání tradiční recepty a výrobní postupy. Ideální tip na suvenýr z dovolené v Belgii.
Mezi nápoji vítězí výborné belgické pivo, jehož výroba má rovněž dlouholetou tradici. K nejpopulárnějším značkám patří Jupiler, Stella Artois a mnišská, tzv. trapistická piva (např. Chimay). Výjimkou nejsou piva s nižším obsahem alkoholu a celou řadou ovocných příchutí.