Dominikánská kuchyně a její typická jídla
Ochutnejte typická dominikánská jídla!
Tzv. Comida criolla (kreolská kuchyně) je k mání spíše ve vesničkách a v odlehlých místech turistických letovisek. Pokud narazíte na nápis Comedor, máte velkou šanci některé z typických jídel vyzkoušet. Nečekejte velký luxus ani výběr, porce jsou ale slušné.
Specialitou je dominikánská vlajka
Mezi jídla, která se často připravují, patří například rýže s fazolemi a masem či rybou a malým salátem. Pokud k tomu dostanete ještě červenou omáčku, můžete se pak pochlubit, že jste jedli dominikánskou vlajku (bílá - rýže, červená - omáčka, modrá - fazole).
Mezi národní jídla patří dále sancocho – jídlo z jednoho hrnce. Hlavními ingrediencemi jsou plátanos (banány na vaření), yuca (maniok), cebolla (cibule), yame (maniok) a koření (pepř, paprika). Téměř všude dostanete grilované ryby, kousky masa, nebo vepřový bok. Častou přílohou je banánová kaše nebo fritované banány.
Na pobřeží často narazíte na stánky, kde se prodávají ryby a plody moře – krabi, langusty či mořští mlži. Na mnoha místech koupíte také čerstvé ovoce – pomeranče, ananas, limoncillo (malý citrusový plod) a mnohé další.
Na mnoha místech potkáte také Dominikánce s menšími vozíky, kteří prodávají čerstvé kokosové ořechy a cukrovou třtinu. Kokosová voda je nejen velmi zdravá, ale v horku vás i příjemně osvěží. Stejnou službu vám udělá žvýkání cukrové třtiny.
Co se pije v Dominikánské republice?
V Dominikánské republice jsou k dostání balené nápoje, které se dají běžně kopit i u nás. Mimo to se tu prodávají ovocné šťávy, tzv. jugos, a to jak čisté, tak ředěné cukrovou vodou. Oblíbené je také pivo. Nejrozšířenější je Presidente, Bohemia a Quisqueya. Co se týče proslulých karibských koktejlů, na každém rohu je tady nemají. Dominikánci jsou zvyklí pít rum čistý, a míchané drinky tak dostanete jen v určitých typech podniků. Na plážích jsou hitem kokosové ořechy. Mladý plod má silnou zelenou slupku a uvnitř je mléko. Můžete zkusit i variantu s přidáním rumu.