Jak se dobře najíst na Filipínách
Velmi pestrá, pro Evropana exotická gastronomie Filipín v sobě mísí vlivy španělské, čínské a malajské kuchyně. Jako všude v Asii je hlavní složkou potravy rýže. Obvyklé polední či večerní menu se skládá se zeleniny, rýže a různého masa s chutí orientálního koření, zejména kuřecího, vepřového a ryb.
Oblíbené jsou také rozličné polévky a mimo rýže se často jako příloha servírují nudle. Filipínci si rádi dopřávají dopolední a odpolední svačiny, zvané merenda a pulutan, což jsou obvykle masové jednohubky, podávané se slabšími alkoholickými nápoji. Specifickým místním moučníkem je Halo-halo, směs čerstvého tropického ovoce, kompotů, ledu a zmrzliny.
V restauracích se syté a chutné večerní či obědové menu pohybuje okolo 3 až 5 dolarů.
Filipínské stánky a lahůdky z nich
Po celé zemi objevíte množství zajímavých pouličních restaurací s rychlým občerstvením. Prodávají se v nich zajímavé snacky, hlavně v podobě grilovaného masa, míchaných nudlí či plodů moře. Jídlo je v nich laciné a vynikající, avšak z důvodů častých střevních obtíží vždy dbejte na to, aby bylo dostatečně tepelně upraveno.
Téměř všude dostanete čerstvé tropické ovoce, zejména mango, ananas, banány a (u nás) netypické druhy citrusových plodů.
Typické filipínské pití
Asi nejpopulárnějším alkoholickým nápojem je na Filipínách pivo, zejména dvě nejoblíbenější značky – San Miguel a Red Horse. Lahodný a laciný je místní rum Tanduay. Mezi nealkoholickými nápoji převládají ovocné šťávy a obvyklá sada limonád americké provenience. Voda na Filipínách není pro Evropany pitná.
Dbejte proto vždy na to, aby vám nápoje neředili vodou z řadu, ale výhradně balenou! Vyhnete se tak nepříjemným zažívacím komplikacím.