1. Fischer.cz
  2. Indie
  3. Stravování a kuchyně

Lákavá indická gastronomie a její taje

Indická kuchyně je neobyčejně bohatá, neboť ji spoluvytváří velké množství národů, regionů a náboženských skupin, žijících zde vedle sebe. V podstatě lze tedy popřít pojem ze začátku předcházející věty, jelikož neexistuje nic, co by se dalo nazvat jednotnou indickou kuchyní. Snad kromě několika společných znaků jako rozšířené vegetariánství, oblíbené suroviny (rýže, zelenina, obiloviny, mléko a luštěniny) a četné koření.

Indie-Prejeme-dobrou-chut-v-Indii.jpg

Rozdíly jsou nejen ve využívaných ingrediencích (kromě pársů jsou v podstatě všechny náboženské skupiny nějakým způsobem limitovány v jejich konzumaci), ale také ve způsobu přípravy a úpravy jídel. K typickým postupům patří používání hliněné pece tandúr k pečení a pánve ke smažení, nejvíce užívané je ovšem dušení či pomalé vaření na mírném ohni.

Nejznámější indické pokrmy

Pokud se vám naskytne příležitost zúčastnit se tradiční indické hostiny, připravte se na striktní konzumaci pokrmů pravou rukou, minimum nádobí a více jídel na stole najednou. K dochucování slouží pestrá skladba omáček – naberte si na talíř dle své chuti a jezte s pomocí placky čápátí.

K typickým indickým pokrmům se řadí polévka milanguttanír z rýže, kokosu, zeleniny a jehněčího či kuřecího masa, zapékané birjání, kuřecí tikka nebo plněné baklažány. Z příloh se často setkáte se smaženými placičkami dósa, velice rozšířeným salátem je ovocná zavařenina čatní a zákuskem smetanové barfí. Z nápojů nechybí čaj, káva ani mléčný koktejl falúda.