Stravování, kuchyně a restaurace na Bali
Pokud milujete skvělé jídlo, o gurmánské zážitky tu rozhodně nouzi mít nebudete. Vaří se hlavně z rýže, vajec, tofu, velkého množství zeleniny, drůbežího masa a nechybí samozřejmě ani nabídka ryb a mořských plodů. Hojně se využívá koření, chilli nebo kokosové mléko. Co si na Bali užije snad každý turista, je nabídka exotického ovoce. Věřte, že tady je tisíckrát chutnější!
Většina jídel nevyžaduje dlouhé hodiny vaření a přesto, že jsou pokrmy rozmanitých chutí, jejich příprava není nijak složitá. Balijci preferují zejména úpravu formou smažení a tak na oběd či večeři nebudete nikdy čekat dlouho.
Nabídka restaurací a jiných stravovacích zařízení je velmi široká a cenově se hodně liší. Pokud se vydáte na některou z místních specialit mimo turistická centra, doporučujeme navštívit spíše menší restaurace nebo si dát něco u pojízdného bufetu, tzv. warungu. Vždy je ale na místě obezřetnost. Ne všechna stravovací zařízení odpovídají hygieně, na kterou jsme zvyklí. Najděte si místo, kde to vypadá živě, protože právě tam se jídlo točí nejrychleji. Máte tak větší jistotu, že bude připraveno čerstvé. To samé platí také v případě nápojů. Hledejte místa, kde je větší koncentrace lidí. I když uvidíte, že se nápoje připravují z vody v barelu, mohou se v ní tvořit bakterie, je-li otevřený již delší dobu.
Balijská kuchyně určitě stojí za to a byla by velká škoda ji alespoň nezkusit. Níže najdete pár tipů, co na ostrově ochutnat.
Typická jídla:
Nasi Goreng
Smažená rýže s masem, mořskými plody, zeleninou nebo vejcem.
Nasi Campur
Vařená rýže s masem, rybou, zeleninou a příp. i s vejcem.
Curries
Maso nebo zelenina v pikantní omáčce. Zpravidla se podává s rýží.
Mie Goreng
Smažené nudle na různé způsoby.
Bakso Ayam
Kuřecí polévka s masovými knedlíčky.
Gado Gado
Dušená zelenina s arašídovou omáčkou.
Vepřové a kuřecí satay
Vepřové nebo kuřecí maso v marinádě s arašídovou omáčkou. Připravuje se na jehle.
Babi guling
Rožněné sele. Podává se zpravidla s rýží.
Smažené kuře s chilli pastou
Kuřecí nebo slepičí smažené stehno s bylinkami, chilli pastou nebo zeleninou. Přílohou bývá opět rýže.
Ovocný salát s chilli omáčkou
Ovocný salát z papáji a dalších druhů ovoce s chilli a rybí pastou, zázvorem a cukrem.
Smažený tempeh/tofu s ostrou papričkou
Malý snack z tofu nebo tempehu s malou pálivou papričkou.
Dezerty
Pokud budete mít po jídle chuť na sladkou tečku, dejte si flambovaný banán, pudink z černé nebo bílé rýže s kokosovým mlékem, či palačinky s cukrem.
Nápoje
Čerstvé fresh džusy a koktejly
100% ovocné šťávy z banánu, manga, ananasu, karamboly, avokáda a mnoha dalších druhů. Jsou levné a chuťově vynikající. Oceníte je především při odpočinku na pláži.
Pivo
Prodává se v 620ml lahvích. Nejrozšířenějšími značkami jsou Bintang a Bali Hai. Bintang je na úrovni evropských piv, Bali Hai je vodovější a chuťově méně výrazný.
Čaj
Chlazený se prodává v lahvi v každém obchodě, doporučujeme ale vyzkoušet také čerstvý z místních lístků s ledem jako ice tea v některém z místních podniků.
Káva – kopi jahe
Typická balijská cibetková káva, která se připravuje jako náš turek a přidává se do ní kousek zázvoru.
Arak
Palmová nebo rýžová pálenka, která se pije čistá i míchaná s ovocnými šťávami.
Brem
Rýžové víno.