Kuchyně Sardinie – oblíbená jídla a nápoje
Jednoduchost a zároveň výrazné chutě, čerstvé suroviny a dlouhá tradice, to jsou základy sardinské gastronomie. Používají se především rajčata a jiná zelenina, domácí těstoviny, maso a ryby, chléb, víno, mléko a sýry. Po předkrmu (antipasto) následuje primo piatto, druhý chod secondo piatto a na závěr sladké dolce.
Národní pokrmy Sardinie
Chléb je na Sardinii skutečně posvátný a můžete se tu s ním setkat v mnoha podobách. Zásluhu na tom má zdejší dlouhá tradice jeho pečení, navazující náboženské rituály i rozlehlé lány obilí, táhnoucí se zvláště v nížině Campidana severně od metropole Cagliari. Ochutnejte různé regionální chlebové varianty jako pistoccu, civraxiu, pane carassau či coccoi.
Sardiňané milují těstoviny, například kuličky fregula najdete v mnoha rozličných pokrmech. Tradiční malloreddus a sa campidanesa má základ v rajčatové omáčce s klobásou a sýrem Pecorino.
Stejně důležité je v sardinském jídelníčku maso, především vepřové a jehněčí, tradičně opékané na rožni nad ohněm. Delikatesou, která stojí za ochutnání, je carraxiu, využívající k přípravě pečeně rozpáleného aromatického dřeva v jámě. Z ryb se na talíři často setkáte se sladkovodními druhy, například s úhořem a cípalem, oblíbení jsou ovšem i typičtí obyvatelé moří – tuňák, máčka skvrnitá a mušle.
Sardinské dezerty
V čele v podstatě neomezené nabídky sladkostí stojí mandlové gueffos, koblihy sebada s pomerančovou kůrou, bílkové koule pirichittus, nugátové gattó a oříškové caschettes. K hlavním ingrediencím patří med, mouka, cukr a různé druhy ořechů.
Nápoje sardinské kuchyně
Možná poněkud stranou zájmu se doposud nacházejí vína ze Sardinie. Je to škoda, neboť jsou skutečně lahodná. Sami ostatně ochutnejte například dezertní víno Moscato a Nasco či červené Monica di Cagliari. Skutečnou lahůdkou je bílé víno Vermentino di Gallura, které se považuje za krále sardinských bílých vín a pyšní se nejvyšším vyznamenáním DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).
Pokud holdujete červenému, sáhnete-li po vínu z odrůdy Cannonau, jistě nebudete litovat. Toto víno patří údajně k nejstarším ve Středomoří, zraje v sudech z dubového a kaštanového dřeva a může mít až 15 % alkoholu. Některé zdroje dokonce hovoří o tom, že tuto odrůdu pěstovali už původní obyvatelé Sardinie.
Nejen k zákusku se skvěle hodí výrazná italská káva nebo citrónový likér Limoncello.