Na Sicílii se vaří skvěle, pojďte ochutnat
Největší ostrov ve Středozemí je protkaný velkým množství kultur a chutí: od aragonské a arabské přes tureckou a řeckou až po francouzskou a africkou kuchyni. Víno Malvázie z Liparských ostrovů, vůně mandlovníků, pistáciových stromů, olivových hájů, citrusovníků či pinií se tady snoubí s kulinářskou jednoduchostí. K sicilské kuchyni neodmyslitelně patří mořské ryby a vynikající sladké zákusky. Pestrá jídla, jejichž každý kousek je zážitkem, jsou dochucená vlastní solí z Marsaly s využitím bylinek, základem sicilských pokrmů.
Jak se jí na Sicílii?
Sicilané rozhodně nejsou zvyklí na obědy a večeře doma u televize. Většinou jedí v restauracích s rodinou nebo s přáteli a obvykle o dost později, než jsme zvyklí my. Na jídlo si dávají čas, dopřávají si předkrmy i dezerty. Jídlo je pro ně vlastně společenská událost a příležitost ke konverzaci a zábavě.
Na stole téměř nikdy nechybí panini, podobné nám známým plněným bagetám z „lepších“ bageterií, samozřejmě místní sýr, šunka, italské polosuché salámy nebo melouny. Malé předkrmy, tzv. antipasti, povzbudí chuť k jídlu a ukrátí čekání na hlavní chod.
Typická sicilská jídla
- Caponata - zeleninový salát
- Sfincione - pizza
- Panella - těstoviny
- Maccu - krémová polévka
- Crocché - bramborové krokety
- Arancine - smažené rýžové koule
- Finnochio con sarde - sardinky s fenyklem
- Vitello alla Marsala - hovězí na víně
- Milza - masový sendvič
Jaké ryby můžete na Sicílii ochutnat?
- Tonno - tuňák
- Sparidae (sparidi) - mořan
- Branzino (popř. spigola nebo ragno) - mořský okoun
- Seppia - sépie
- Pesce spada - mečoun
- Sardina - sardinka
Dezerty Sicilanů
- Cannoli - sladké plněné trubičky
- Cassata - sladký koláč
- Rutta di Martonata - ovoce v marcipánu
- Gelato - zmrzlina
- Granita - sladký šlehaný led
- Zpět na přehled informací o Sicílii a nabídku zájezdů.