Na Sicílii se vaří skvěle, pojďte ochutnat

Největší ostrov ve Středozemí je protkaný velkým množství kultur a chutí: od aragonské a arabské přes tureckou a řeckou až po francouzskou a africkou kuchyni. Víno Malvázie z Liparských ostrovů, vůně mandlovníků, pistáciových stromů, olivových hájů, citrusovníků či pinií se tady snoubí s kulinářskou jednoduchostí. K sicilské kuchyni neodmyslitelně patří mořské ryby a vynikající sladké zákusky. Pestrá jídla, jejichž každý kousek je zážitkem, jsou dochucená vlastní solí z Marsaly s využitím bylinek, základem sicilských pokrmů.

Jak se jí na Sicílii?

Sicilané rozhodně nejsou zvyklí na obědy a večeře doma u televize. Většinou jedí v restauracích s rodinou nebo s přáteli a obvykle o dost později, než jsme zvyklí my. Na jídlo si dávají čas, dopřávají si předkrmy i dezerty. Jídlo je pro ně vlastně společenská událost a příležitost ke konverzaci a zábavě.

Na stole téměř nikdy nechybí panini, podobné nám známým plněným bagetám z „lepších“ bageterií, samozřejmě místní sýr, šunka, italské polosuché salámy nebo melouny. Malé předkrmy, tzv. antipasti, povzbudí chuť k jídlu a ukrátí čekání na hlavní chod.

Typická sicilská jídla

sicilie-Prejeme-dobrou-chut-na-Sicilii.jpg
  • Caponata - zeleninový salát
  • Sfincione - pizza
  • Panella - těstoviny
  • Maccu - krémová polévka
  • Crocché - bramborové krokety
  • Arancine - smažené rýžové koule
  • Finnochio con sarde - sardinky s fenyklem
  • Vitello alla Marsala - hovězí na víně
  • Milza - masový sendvič

Jaké ryby můžete na Sicílii ochutnat?

  • Tonno - tuňák
  • Sparidae (sparidi) - mořan
  • Branzino (popř. spigola nebo ragno) - mořský okoun
  • Seppia - sépie
  • Pesce spada - mečoun
  • Sardina - sardinka

Dezerty Sicilanů