Jaké dobré jídlo si dát v Kolumbii

Kolumbijská kuchyně v sobě zajímavě mísí španělské, karibské a indiánské vlivy. Dvěma základními potravinami jsou kukuřice a rýže, která je zároveň i nejčastější přílohou ke všem masům, často se konzumuje jen se směsí exotického koření.

Kava-patri-k-symbolum-Kolumbie.jpg

Z mletých kukuřičných zrn či mouky se vyrábí národní pokrm arepas, placky plněné masem a zeleninou, ale i ovocem či čokoládou. Dostanete je tu téměř na každém kroku u pouličních stánkařů.

Dalšími typickými pokrmy jsou bandeja paisa (směs rýže, fazolí a masa s avokádem a rajčaty) a tradiční andské aiaco (dušené kuře s kukuřicí a bramborami, kořeněné zdejší charakteristickou bylinou pěťourem maloúborným).

Populární jídla z masa

Z masa převládá vesměs drůbež a velmi kvalitní, chutné hovězí, dovážené především z Argentiny. V pobřežních oblastech jsou tradičně servírovány ryby a plody moře, často se vaří i typická španělská paella (rizoto se šafránem a mořskými plody).

Ve venkovských a horských regionech jsou populární jídla z hovězích vnitřností, můžete však ochutnat i exotické speciality s hmyzem nebo hady. V celé zemi jsou běžně k dostání fastfoody evropské provenience jako hamburgery či pizzy.

Co se pije v Kolumbii

Nápojovému lístku jednoznačně vévodí místní pivo, vynikající karibský rum, anýzová pálenka Aguardiente a ovocné víno Guarapo. Nealkoholické nápoje zastupuje zejména kompletní sada výrobků firmy Coca Cola, Aquapanela (voda s limetkou a karamelizovaným cukrem) či povzbuzující a osvěžující čaj z koky.

Místní specialitou je jugo de maracuyá, osvěžující džus z jednoznačně nejpopulárnějšího kolumbijského ovoce. Marakuja se ostatně servíruje i jako dezert či zajímavá přísada do rozličných pokrmů.