1. Fischer.cz
  2. Malajsie
  3. Stravování a kuchyně

Stravování, malajská kuchyně a restaurace

Malajská kuchyně je pro Evropany velmi netradiční především díky rozličnému množství koření a nezvyklých přísad. Patrné jsou též čínské a indické vlivy.

Jako všude v Asii je hlavní surovinou zejména rýže, která je zajímavě kombinována s rybami, masem, zeleninou a nevšedními omáčkami. Narazíte tu sice i na restaurace s mezinárodní kuchyní, avšak neúžasnější směsici chutných, typicky malajských a velmi laciných jídel ochutnáte v tolik populárních pouličních stáncích. Jedná se hlavně o rozličné masové kebaby zvané satays, plody moře s kari a zázvorem, ryby otak otak grilované v banánových listech či různě upravované kuřecí maso.

Sladká tečka na závěr

Klasickým moučníkem bývá sladká rýže a výběr vskutku exotického tropického ovoce jako jsou například durian, rambutan, mangosteen, starfruit nebo jackfruit. Mezi nealkoholickými nápoji převládají ovocné šťávy a obvyklé limonády západní provenience, v alkoholických vede pivo a chuťově zajímavé rýžové víno.