Jídla a kuchyně Malty
Maltská národní kuchyně v sobě snoubí vlivy mnoha kultur, které na území ostrova v minulosti žily. V současné době je velmi patrný zejména vliv italské kuchyně. Jídla se liší dle ročního období.
O lahodném maltském králíkovi
Typickým maltským pokrmem, který by neměl vynechat žádný návštěvník, je fenek nebo také fenkata. Jde o divokého králíka připravovaného na tisíc a jeden způsob. Králík se peče, dusí, smaží, zapéká do těstovin, podává se špagetami nebo se tradičně připravuje na červeném víně a česneku.
Během své dovolené na Maltě nezapomeňte také ochutnat čirou rybí polévku aljottu se značnou dávkou česneku nebo tradiční maltský chléb. Malťané o něm s oblibou vyprávějí, že je nejchutnější na světě. Aby to byl ten pravý maltský chléb, tak ho musíte zakoupit v některém z místních malých pekařství. A nejlepší je samozřejmě čerstvý.
Slaďoučké maltské dezerty a lahodná vína
Sladkou tečkou na závěr může být maltský nugát ochucený mandlemi či lískovými oříšky nebo kosočtvercové zákusky mqaret plněné datlemi a pečené v oleji. Rychlou a oblíbenou svačinou během dne jsou pastizzi, tedy taštičky z listového těsta plněné ricottou.
Nápoje na Maltě
Po celé Maltě uvidíte reklamy na typický místní nealkoholický nápoj Kinnie vyráběný z hořkých pomerančů a zdejších bylinek. V současnosti už je k dostání také v light verzi. Kinnie se podává též s rumem jako Malta Libre. Milovníci vína ocení kvalitní produkci vín odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay nebo Moscato. Pokud byste chtěli zažít opravdu autentický požitek z maltského vína, sáhněte po původních druzích Gellewza a Ghirghentina.