Kuchyně Ománu
Nenechte si ujít typická ománská jídla! Pokud jde o arabskou kuchyni, určitě se nezdráhejte ochutnat. V Ománu místní připravují zejména jehněčí, skopové nebo velbloudí maso. Jako příloha je nejběžnější rýže a chlebové placky, téměř nikdy nechybí datle.
Vzhledem k poloze na pobřeží se na ománském a jídelníčku často objevují i ryby, hlavně zubaidi (stříbrovka lesklá), ale i krevety, které se připravují na několik způsobů. Každé jídlo je bohatě kořeněné, mdlé chuti se tak v Ománu určitě netřeba obávat. Příznivci dobré silné kávy si mohou dopřát šálků, co hrdlo ráčí.
Rozluštili jsme pro vás ománský jídelní lístek
Rukhal
Tenký chléb rukhal se podává k jakémukoliv chodu. U snídaně jej můžete ochutit medem, u večeře kořeněnou směsí.
Marak
Zeleninová směs marak je velice oblíbená.
Šuva (shuwa)
Šuva se připravuje při zvláštních příležitostech, např. v době ramadánu. Jedná se o pečení celé krávy nebo kozy, na němž se často podílí i celé vesnice. Obvykle trvá i několik dní a charakteristickou chuť jídlu dodávají bylinky a koření.
Lochemat (lokhemat)
Smažené koule z mouky a droždí okořeněné kardamomem lochemat se nejčastěji podávají ke kávě.
Halva (halwa)
Sladká želatina halva se vyrábí z hnědého cukru, koření, medu a vajec.
Ománské nápoje
Laban
Nápoj laban z podmáslí je slané chuti.
Kahva (kahwa) nebo khava (khawa)
Tradiční káva se připravuje z čerstvě upražených kávových zrn a kardamomské moučky. Jelikož je sama o sobě dost hořká, podávají se k ní na doslazení například datle nebo sladká želatina halva (halwa).
Spropitné v Ománu
Spropitné v Ománu není tolik rozšířené, jako je tomu v ostatních arabských zemích. V restauracích a hotelech je však vhodné projevit spokojenost prostřednictvím spropitného ve výši cca 10 % z celkové ceny.