Panamská kuchyně
Panamská jídla lahodí oku i jazyku
Panamská kuchyně patří k nejstarším a určitě stojí za to zkusit tradičním způsobem upravené ryby, chobotnice, krevety a další plody moře. Nejčastěji se vaří hovězí a kuřecí maso na sto způsobů, téměř vždy však v kombinaci s rýží nebo fazolemi. Navštivte některou z místních restaurací, kde budete mít možnost ochutnat tradiční jídla.
Typická jídla
Tortilly
Panamské tortilly nejsou stejné jako nám známější mexické. Jedná se o menší silné placky z mleté vařené kukuřice smíchané se sýrem. Ty se dále smaží a podávají jako příloha.
San Cocho
Kuřecí polévka, která se vaří několik hodin. Podávaná je s kusy masa a zeleninou.
Tamales
Jedná se o kukuřičné těstíčko zabalené a vařené s masem a rajčatovou omáčkou v palmovém listu.
Empanadas
Masové kuličky v těstíčku.
Guacho de mariscos
Polévka z rybího masa a korýšů.
Ceviche
Kousky ryb s citronovou šťávou.
Nápoje
K dovolené samozřejmě patří i dobré pití. V Panamě si budete moci dopřát jedny z nejlepších rumů na světě vůbec. Nejznámější je značka Abuelo, která nabízí i 20leté rumy. Ve stáncích se často setkáte s nabídkou ovocných šťáv a ochucených ledových tříští. Vodové nápoje poznáte podle označení chicha, mléčné jako batido.
Arroz con piňa
Sladký nápoj z vařené rýže, ananasových slupek a skořice.
Pivo
Pivo si v Panamě získalo velkou oblibu. Je ale mnohem slabší, než na které jsme zvyklí my. Nejznámější značky jsou Panama, Balboa nebo Atlas.
Káva
Pěstování kávy v Panamě má velkou tradici a patří k jedné z nejlepších na celém světě. Vychutnat si ji můžete přímo na farmách u plantáží.