Seychelská kuchyně a jídla, co stojí za to ochutnat
Jak se vaří v Indickém oceánu?
Seychleská gastronomie nabízí jídla zejména francouzskou a britskou kuchyni, v menu ale můžete často najít také jídla africká, čínská, indická a kreolská. Seychelská jídla lahodí nejen jazyku, ale také oku. Nikdy nechybí ryby a mořské plody, z příloh zejména rýže a brambory na mnoho způsobů.
Základ jsou ryby, mořské plody a koření
Z ryb se nejčastěji připravuje tuňák, barakuda, žralok, mečoun nebo king fish, což je exotický druh makrely. Z těch pro nás méně známých ryb je to například chňapal, bourzwa, či oblíbená korálová rybka grouper nebo parrot fish, která je typická „papouščím zobákem“. Z mořských plodů jsou oblíbení krabi, dále mušle, chobotnice a krevety. Kuřecí, skopové a hovězí maso se na ostrovy dováží.
K hlavním jídlům se podává rýže, nebo brambory, které mohou být smažené, pečené nebo připravené jako kaše. Obvyklé jsou také sladké brambory a chlebovník. Ze zeleniny se nejčastěji využívají rajčata, baklažán, dýně nebo palmové výhonky. Nechybí samozřejmě koření.
Ostrovní speciality
Pokud si chcete dopřát seychelskou specialitu, dejte si grilované ryby v marinádě, polévku z korýšů, divokého krocana, želví polévku, žabí stehýnka, dušené kalony a placky z chlebovníku, které jsou obzvlášť vynikající. K jídlům nesmí chybět omáčky, hlavně z chilli papriček a z kokosového mléka.
Jako další ingredience se používají šlehačka, bílé víno, citrón a česnek; nepostradatelná jsou rajčata, pekanové ořechy a vanilka. Z koření se používá chilli, kardamon, tamarind, skořice, hřebíček, citrónová tráva, zázvor, koriandr, pepř, máta, muškátový květ a oříšek a různé bylinky.
Oblíbené je kari a zelenina včetně dýně a baklažánu. Ze salátů je nejdražší „milionářský“, z mladých palmových výhonků (salade de palmiste; odseknutý výhonek se spaří v páře a přelije majonézou). Drahá je také dřeň z nezralých plodů Coco de Mer, místní endemické palmy. Oblíbené jsou moučníky z karamelizovaných banánů, kokosu a vanilky; v nabídce ovoce převažují ananas, mango, avokádo, banány (17 druhů), citrusy včetně grapefruitů a malinkých „bigerades“, mučenka, custard apple (čerimoja), melouny a papája.
Nejoblíbenějším nápojem je světlé pivo, hlavně Seybrew Lager a Ecu. Vína se pijí převážně palmová,, a to tzv. „toddy“ a „calou. Ochutnat můžete i likéry, většinou s ananasovou příchutí. Velmi dobrý je čaj z místního čajovníku.
Vybrané seychelské speciality
Bouillon brede
Vydatná polévka ze zeleniy.
Bourgeois grille
Grilovaný chňapoun.
Caille
Želví maso, podávané v želvím krunýři.
Carri coco
Mleté maso nebo ryba s kokosovým mlékem.
Coconut fish / chicken curries
Ryba nebo kuře na kari zalité kokosovým mlékem, okořeněné badyánem nebo tamarindem a cibulí.
Chicken Seychelles
Kuře na kari s pomerančem.
Daube de banan
Banýny s kokosovou omáčkou, ochucenou vanilkou, skořicí a muškátovým oříškem.
Chatini requin
Žralok s přílohou ze smažené zeleniny a ovoce.
Chauve-souris (curried fruit bat)
Dušený kaloň.
"Milionářský salát"
Součástí salátu jsou vrcholové výhonky palem (bez nich palmy zahynou).
Poisson sale
Mísstní specialita, prosolená sušená ryba.
Poisson triplé
Marinovaná grilovaná ryba.
Prawns curried in sweet sauce or grilled in garlic butter
Garnát ve sladké omáčce nebo grilovaný s česnekovým máslem.
Rougaille
Speciální rajčatová omáčka, nejčastěji se podává k masu a rybám.
Smoked sailfish
Uzená létající ryba