Kuchyně Spojených arabských emirátů
Arabská kuchyně je skutečně bohatá. Tradiční pokrmy se připravují z ryb, velbloudího masa a mléka nebo sušených datlí. Neopomenutelnou součástí všech jídel je koření. Nikdy nechybí čerstvá zelenina a datle.
Tradiční pokrmy v Arabských emirátech
Typickými jídly ve Spojených arabských emirátech jsou:
- foul (dušené boby s česnekem a citronem),
- ghuzi (pečené jehněčí maso s rýží a borovými ořechy),
- kofta (mleté jehněčí maso s petrželí a cibulí),
- shish tawook (grilované kuřecí kousky v marinádě s kmínem a skořicí),
- luqaimat (smažené kuličky z vajec, mouky a šafránu).
Jako zákusek si můžete dát typické datlové kořeněné sušenky maamoul.
Typické nápoje
K pokrmům se pije nejčastěji voda, pokud ale vyzkoušíte místní kulinářské umění, můžete si dát samozřejmě, na co máte chuť. Po vydatném jídle si vychutnejte skvělou arabskou kávu a třeba si i zakouřte z vodní dýmky.
V Perském zálivu se pije shai (čaj) a kahwa (káva). Tradiční arabská nebo beduínská káva je ochucena kořením kardamom. Podává se v malých pohárcích bez ouška. Pokud nesladíte, požádejte o mírně sladké – wasat.
Arabské restaurace a nápojové stánky nabízejí široký výběr čerstvých ovocných džusů.
Restaurace ve Spojených arabských emirátech
V Dubaji jsou libanonské, indické, pákistánské nebo íránské restaurace. Určitě ale narazíte i na evropské, mexické, japonské, čínské a thajské speciality.