Tuniská kuchyně
Tradiční tuniské pokrmy
Typickým jídlem v Tunisku je kuskus na mnoho způsobů. Často je podáván i jako příloha k masům. V tuniské kuchyni je velmi patrný vliv kuchyně arabské, turecké a středomořské. Na stole se často objevuje skopové, jehněčí, kozí a drůbeží maso. Doporučujeme vyzkoušet „merguez“, velmi ostré párečky ze skopového masa. Vynikající je červený olivový olej, rajčatová jádra a pasta z ostrých sušených paprikových lusků harissa.
Typická tuniská jídla
Národním jídlem z tvrdé pšeničné krupice je cous cous. Připravuje se ve speciálním hrnci a podává se zeleninou, skopovým masem, kuřetem, hovězím masem nebo rybou. V restauracích si můžete objednat salad meschoui, což jsou pražená rajčata, paprika, česnek, cibule, vše najemno nasekané a podávané s tuňákem a natvrdo vařeným vejcem.
Oblíbenou tuniskou polévkou je schorba. Chakchouka je typický zeleninový „eintopf“ s hovězím nebo skopovým masem. Jako sladkou tečku zvolte baklawu, velice sladký zákusek z mandlí, medu a sezamových semínek.
Nápoje v Tunisku
Tunisko produkuje velmi kvalitní vína, specifické likéry a pálenky. Mezi bílá vína patří suché Blanc de Blanc hodící se ke všem rybím pokrmům, ovocné bílé víno Sidi-Rais a Muscat De Kelibia vhodné jako aperitiv. Mezi červenými víny můžete zvolit těžké červené víno Magon nebo lehčí Pinot. Z likérů a pálenek doporučujeme datlový likér Thibarine na zakončení jídla nebo čirou a silnou pálenku z fíků Boukhu.
Restaurace v Tunisku
V Tunisku naleznete mnoho různorodých restaurací. Restaurační zařízení si vybírejte podle čistoty stolů a vstřícnosti personálu. Málokdy narazíte na restauraci, kde by podávali alkohol. Malé tradiční jídlo si můžete dát i v místních barech. Ochutnejte místní speciality, mezinárodní kuchyni i osvědčenou evropskou klasiku. Jídelní lístky vám obsluha donese ve francouzském, anglickém nebo německém jazyce.