Bulharská kuchyně - typická a národní jídla i nápoje
Bulhaři milují jídlo a jejich kuchyně je velice chutná a pestrá. Až budete vybírat restauraci, řiďte se podle toho, kam chodí místní obyvatelé. Bulhaři často vaří musaku, kebab a bjurek – jídla, která přinesli do Bulharska Řekové a Turci. Jako aperitiv volí Bulhaři rakiji – pálenku ze švestek, hroznů nebo meruněk. Rakije dobře připraví váš žaludek na velké a tučné porce. Oblíbený je také likér Mastika, který se dělá z anýzu.
V Bulharsku se vaří jednoduše a zdravě. Základní součást všech jídel tvoří koření. Klasické pokrmy se skládají z rajčat, paprik, ovčího sýra (balkánský sýr, feta), ryb, hovězího a vepřového masa. Jako příloha se nejčastěji podává chléb.
Lehké bulharské předkrmy
Oblíbeným lehkým předkrmem je šopský salát, který se dělá z rajčat, paprik, okurek, cibule a balkánského sýra. V horku Bulhaři rádi volí studenou polévku tarator, připravovanou z bílého jogurtu, česneku, okurky, kopru a nasekaných vlašských ořechů.
Ochutnejte kulinářské speciality Bulharů
Mezi místními specialitami si pochutnáte na dobrotách jako:
- banica - rolka z listového těsta, která se plní nejrůznějšími náplněmi a sype ovčím sýrem,
- balajda - původem turecké jídlo připravované z lilků, které se plní rajčaty a mletým masem,
- kebabčeta - vaří se z kousků mletého masa.
Bulharské nápoje
Oblíbená jsou bílá lehčí vína - Dimjat, Traminer, Chardonnay, která se podávají k rybám, silnější červená vína - Cabernet, Mavrud, Melnik a Merlot jsou vhodná k masu. Z místních piv jsou nejrozšířenější Astika, Zagorka a Kamenitza. Turska je označení pro silnou, již předem oslazenou tureckou kávu.