1. Fischer.cz
  2. Chorvatsko
  3. Stravování a kuchyně

Stravování, kuchyně a restaurace v Chorvatsku

Vychutnejte-si-Chorvatsko-naplno.jpg

Gastronomie Chorvatska je pestrá a zajímavá jako jeho dějiny. Kromě vlastních specialit nabízí také jídla ovlivněná kuchyní italskou, rakouskou, maďarskou či tureckou. Najíte se tady pestře, chutně a zdravě.

Oblíbenou součástí jídelníčku je například jehněčí a skopové maso. Často se peče na rožni či v troubě, kdy se k němu v poslední fázi ještě přidávají vařené brambory. V okolí města Šibenik se připravuje jehněčí jako tzv. visovačka begovica, což je maso dušené s kyselým ovčím mlékem.

Lahodné chorvatské řízky

Nejenom v oblasti jadranského přímoří je specialitou jehněčí nebo telecí maso pečené pod tzv. pekou, železným poklopem, zahrnutým žhavým dřevěným popelem. Na Istrii si lze pochutnat na libovém vepřovém masu dušeném nebo vařeném ve smetaně.

Chorvaté mají velice rádi smažené řízky, především telecí. Masu plněnému šunkou, sýrem a obalovanému v trojobalu se říká záhřebský řízek (zagrebački odrezak). Objednat si však můžete i různá mletá masa (čevabe), zeleninové závitky s masovou náplní (arambašići) a ražniči.

Ryby na sto způsobů

Stále větší počet Čechů během své dovolené neodolá chorvatským rybím specialitám. Chorvatští kuchaři je skutečně umí a připraví vám je jedním ze tří způsobů. Nejrozšířenější je pečení na roštu, druhou možností je příprava na způsob guláše dušením ryby s rajčaty, cibulí, různým kořením a bylinnými přísadami (brudet či brodetto). Vynikající je i ryba vařená ve vodě s česnekem, petrželkou, kořením, olejem a dalšími ingrediencemi (lešo).

Jak chutnají plody moře?

Rozhodně ochutnejte takzvané „plody moře“, tedy různé hlavonožce, mlže, kraby a další mořské živočichy. Ústřice konzumované zasyrova, bez tepelného zpracování a pouze pokapané citrónem se považují za afrodiziakum.

Černé rizoto (crni rižot) obsahuje například sépie (sipa), existují i však i varianty s chobotnicemi (hobotnica) a olihněmi (lignje). Olihně jsou výtečné nakrájené na proužky a osmažené. Ke gastronomickým vrcholům se řadí humr (hlap) a langusta (jastog).

Přílohy, předkrmy a zákusky

Obvyklou přílohou k hlavnímu chodu bývá u nás dnes takřka neznámá, dobře ochucená listová zelenina mangold (blitva).

Jako předkrm se podává pršut, vepřová kýta sušená vzduchem. Ovčí specialitou z ostrova Pag je pažský sýr (paški sir) s neopakovatelnou „slanou“ chutí. Vděčí za ni trávě pokryté krystalky mořské soli, kterou spásají zdejší ovce.

Na závěr jídla se můžete těšit i na vynikající moučníky jako palačinky, malé koblihy fritule, pudink s karamelem (rožata) nebo lahodné křupky z mandlí a karamelu zvané krokanat.