Sušená kůra larahy se nakládá do vody a alkoholu, poté se přidává koření a v závěru ještě barvivo, nejčastěji modré pro exotický vzhled. Likér má kořeněnou pomerančovou chuť a podle způsobu výroby různý stupeň hořkosti. Pije se čistý, s příchutěmi i ve formě koktejlů.

Kam si na Curaçau zajít na dobré jídlo?

Pokud nejsou vaším cílem nóbl restaurace, zamiřte do Marsche Bieuw v centru Willemstadu. Porce jsou bohaté a ceny velmi příznivé. Raději přijďte dřív, platí zde totiž pravidlo: „kdo dřív přijde, ten dřív jí“. Na další oblíbené podniky „snèk“ narazíte po celém ostrově. Kromě poměrně široké nabídky hlavních jídel tu můžete i posnídat.

Na Curaçau též funguje mnoho čínských restaurací, které servírují hlavně indonéská jídla. Luxusní a zážitkové restaurace a bary najdete poblíž nejnavštěvovanějších pláží. U méně masových pláží narazíte spíše na jednodušší bistra, která jsou ale v nabídce plně dostačující.

Většina nočních klubů vyžaduje společenské oblečení, návštěvníkům v plážovém nebo sportovním oblečení není vstup umožněn.

Stravování a kuchyně Curaçaa. Co ochutnat a kde se nejlépe najíst

Ostrovní kuchyně se nazývá „Krioyo“ a vyznačuje se výjimečnou směsí chutí a specifickým způsobem přípravy. V mnohém se podobá kuchyni karibské a latinskoamerické. Jídla typická pro Curaçao se objevují také na sousedních ostrovech Aruba a Bonaire. Mnohá z jídel se inspirují surinamskými, čínskými, indonéskými, indickými a samozřejmě nizozemskými vlivy.
Jídla jsou na Curaçau nejen chutná, ale i oku lahodící.
K snídani se obvykle podává smažené pečivo „pastechi“ plněné sýrem, tuňákem, šunkou či mletým masem. O svátcích a slavnostních příležitostech se dělají kokosové cukrovinky „kokada“ a arašídové sladkosti „tentalárie“. Místní chléb se peče podle portugalské receptury.

Populární jídla z Curaçaa

Důležitou roli na jídelníčku hrají ryby a mořské plody. K nejrozšířenějším pokrmům na Curaçau patří:
  • dušená směs „stoba“, jejíž základ tvoří nejčastěji papája a hovězí, nebo kozí maso,
  • polévka „guiambo“ z okry a mořských plodů,
  • kukuřičná polévka „funchi“,
  • smažené banány jako nejoblíbenější příloha.
Na Curaçau lze ochutnat i skutečnou exotiku. Pokud budete mít odvahu, můžete zkusit kaktusovou polévku „kadushi“ nebo dušené maso z leguána „yuana stoba“, které má údajně afrodiziakální účinky.

Likér Blue Curaçao

Celosvětově populární, tyrkysově modrý likér Blue Curaçao vznikl v podstatě náhodou. Za jeho zrodem stojí experimenty ostrovanů s kůrou místního citrusového ovoce „laraha“, vyšlechtěným plodem pomerančů z Valencie. Oproti sladkým a chuťově výtečným španělským příbuzným jsou hořčejší, menší a v podstatě nepoživatelné. Jejich kůra si ovšem zachovala esenci valencijských pomerančů, která se po usušení ještě intenzivněji rozvine.
Likér Blue Curaçao je nedílnou součástí exotických tropických koktejlů