Irská kuchyně a její nejlepší recepty
Mezi pečlivě udržované irské tradice patří i příprava chutné a zdravé stravy. Základní surovinou irské gastronomie jsou brambory, doplňované tradiční zeleninou jako zelí, kapusta, mrkev a cibule. Z masa převládá především skopové, v oblibě je i hovězí, čerstvé ryby a plody moře. Téměř u každé tabule narazíte na rozmanité druhy domácích ovčích sýrů.
Národním pokrmem je dušené jehněčí se směsí zeleniny irish stew. K dalším typickým jídlům se řadí:
- Plněné (či neplněné) bramborové placky boxty,
- brambory s kapustou a česnekem colcannon (recept na něj vůbec není složitý),
- vařené brambory se slaninou a klobásou coddle,
- masový nákyp pečený s bramborovým pyré shepherd's pie,
- jelita z vepřové krve a obilné mouky s klobásou a kořením black pudding.
Ochutnejte vyhlášené irské pochoutky
Populární přílohu tvoří rovněž tradiční irský chléb soda bread. Oblíbená irská snídaně je vydatná a kalorická. Jedná se o směs slaniny, klobás, black puddingu a vajec. Nejčastějším rychlým občerstvením jsou (v celém Commonweathu oblíbené) fish and chips (obalované rybí filé s hranolky).
Máte chuť na nějakou irskou sladkost? Jako moučník se obvykle servíruje:
- Čajové pečivo v rozličných podobách,
- na sladko pečený chleba (rozinkový či ovocný barmbrack),
- trojúhelníkový koláč farl.