Kyperská kuchyně a její typická jídla
Pokud ochutnáte kyperskou kuchyni, může vám připomenout turecké, orientální, italské i britské chutě. Na stole jsou často ryby, masa, zelenina, brambory a ovoce. Samozřejmě nechybí víno.
Kyperská kuchyně je velmi rozmanitá a zdravá zároveň. Typické jídlo je kořeněné oreganem, koprem, čerstvými bylinkami a je doplněné velkým množstvím zeleniny. Národním jídlem Kypru je ofto kleftiko, pečené skopové maso s bramborem.
Oblíbené kyperské pokrmy
Při dovolené na ostrově Kypr narazíte na jídelních lístcích především na moussaku, nákyp z mletého masa, zeleniny a brambor nebo souvlaki, špíz z vepřového masa. Hodně oblíbené je i dolmades, sekané maso s rýží zabalené do vinného listu, jogurtová omáčka tzaziki s okurkou, česnekem a mátou či hoummous, omáčka ze zeleného hrášku, olivového oleje, česneku a petržele.
Ochutnejte také:
- halloumi – typický kyperský kozí a ovčí sýr,
- tachini – omáčka ze sezamových semínek, česneku, olivového oleje a citrónové šťávy,
- feta – ovčí sýr,
- afelia – vepřové maso v marinádě z červeného vína, koriandru a pepře.
Typické kyperské nápoje
Kypr má vynikající vína a jeho vinařské oblasti jsou vyhlášené. Ochutnat můžete suchá i sladší bílá, růžová nebo červená vína. Nejznámější je dezertní víno Commandaria – nejstarší značkové víno na světě.
Mezi nejoblíbenější tvrdý alkohol patří zivania. Kypřané mají rádi i pivo nebo osvěžující brandy sour, namíchaný z neméně příjemné místní brandy. Milovníci tohoto nápoje určitě ocení 15 let starou brandy Adonis.
Místní káva se vaří v džezvě, je dost silná a podává se buď jako „glyko“ s cukrem, „metrio“ s troškou cukru nebo „sketo“ úplně bez cukru.
Spropitné na Kypru
Na Kypru se obvykle nechává 10% spropitné v restauracích, pokojským a řidičům.