Senegalská kuchyně: jemné i pikantní speciality

Senegal je zemí, kde se setkávají různé kultury i tradice, díky čemuž jsou senegalská jídla velmi rozmanitá a bohatá na různorodé chutě a vůně. Pro senegalskou kuchyni jsou typické tradiční ingredience západní a severní Afriky doplněné o francouzské a portugalské koloniální vlivy. 

Čím je senegalská kuchyně výjimečná

Hlavními surovinami senegalské kuchyně jsou rýže, luštěniny a obiloviny, čerstvá zelenina a ovoce, arašídy, plody baobabu a díky pobřeží Atlantiku také ryby a mořské plody. Maso, hlavně kuřecí, skopové a hovězí, se konzumuje méně. Charakteristické jsou pikantní i jemné chutě, takže si přijdete na své, ať už máte rádi „něco ostřejšího“, nebo ne.

Národní pokrm thieboudienne zapsaný v UNESCU

Thieboudienne - národní pokrm
Thieboudienne
Dušené jídlo složené z ryb, mořských plodů, rýže a zeleniny přesně vystihuje pořekadlo „v jednoduchosti je krása“. Jde o dokonalou kombinaci koření a dalších ochucovadel, která dochutí každý kousek v jídle, a díky níž se výsledná chuť liší v každé rodině. Thieboudienne je dokonce zapsáno na seznamu světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO a jeho konzumace je spojena s přísnými pravidly. Podává se na velkém talíři, ze kterého jedí všichni společně. Jde totiž nejenom o pokrm, ale zároveň i o rituál sdílení a sounáležitosti.

Zajímavá jídla senegalské kuchyně

  • Mafé: arašídová omáčka s masem a zeleninou
  • Bassi salté: jáhlový kuskus s kuličkami masa, zeleninou a rajčatovou omáčkou
  • Yassa: grilované kousky kuřete (nebo jiného masa) marinované s cibulí, limetkovou šťávou, hořčicí a kořením, podávané s rýží
  • Samba: oblíbená omáčka z chilli
  • Thiakry: dezert připravený z jáhlového kuskusu smíchaného s jogurtem, mlékem, cukrem, rozinkami a voňavým kořením
Arašídová omáčka mafé
Kuřecí yassa s rýží

Tradiční senegalské nápoje

V Senegalu se můžete osvěžit šťávou z čerstvého exotického ovoce či tradičními senegalskými nápoji, a to nejčastěji:
  • bissap: osvěžující šťáva z ibišku,
  • bouye: krémový nápoj z baobabu s citrusovou chutí.
Bissap – ibišková šťáva
Z teplých nápojů se v Senegalu pije čaj (nejčastěji černý, zelený či mátový), káva (obvykle oslazená a okořeněná kardamomem). Alkohol se v Senegalu jako v muslimské zemi příliš nekonzumuje, nicméně můžete se setkat s místním pivem či palmovým vínem.

Naladili jsme vaše chuťové buňky na výlet do exotiky? Tak neváhejte a okuste s námi to nejlepší ze senegalské kuchyně!