1. Fischer.cz
  2. Španělsko
  3. Španělská kuchyně

Španělská kuchyně

Spanelsko-Dobrou-chut-ve-Spanelsku.jpg

Španělská kuchyně se skládá hlavně  z velkého množstvi ryb, mušlí, krevet, sepií, nebo chobotnic. Nikdy nechybí
olivový olej, čerstvá zelenina, ovoce a víno.

Podívejte se na přehled španělských jídel, s nimiž se nejčastěji setkáte.

Typická španělská jídla

Tapas

Tapas bychom mohli česky označit jako chuťovky, které se servírují ke sklence piva, vína či sherry. Jedná se o něco malého k snědku, jako např. sušenou šunku, olivy, krokety, různé druhy klobás chorizo, smažené rybičky nebo smažené brambory patatas bravas.

Pierna de Cordero

Skopová kýta.

Conejo con Cebolla

Králík na cibuli.

Arroz a la Marinera

Polévka s rýží a s mořskými plody.

Gazpacho

Tradiční španělská studená polévka, která pochází z Andalusie a vždy příjemně osvěží. Její základ tvoří rajčata, paprika, česnek, olej a chléb.

Flan

Dezert podobný pudingu.

Paella

Typickým jídlem, které by neměl žádný návštěvník Španělska během své dovolené vynechat, je paella. Jedná se o směs rýže a kuřecího nebo vepřového masa, případně mořských plodů, s paprikou, česnekem a kořením. Vše se vaří ve vývaru z ryb a nakonec se přidá šafrán, který dává jídlu typickou žlutou barvu.

All I Oli

Olej utřený s česnekem a petrželí, nebo majonézou s česnekem.

Sofrit Payes

Různé druhy masa, osmažené brambory, česnek, petržel, různé druhy koření (paprika, pepř, hřebíček, bobkový list, šafrán, oregano).

Guisado de Pescado

Dušené rybí maso.

Lechona

Pečené selátko.

Caldo

Rybí, masový nebo drůbeží vývar.

Gallo, rape, sirvia, salmonetes, merluza

Nejoblíbenějši mořské ryby.

Gambas

Krevety.

Tumbet

Zeleninový nákyp z brambor, lilku, cuket a paprik.

Arroz brut

„Špinavá rýže“ s kousky vepřového, kuřecího nebo králičího masa.

Frito mallorquin

Jídlo ze skopových či vepřových ledvin a jater s brambory, cibulí, fazolemi, česnekem, fenyklem, hráškem a paprikovými lusky.

Gofio

Gofio se podává k různým jídlům namísto chleba. Vyrábí se z praženého pšeničného, kukuřičného nebo ječného zrní. Ačkoliv je běžnou součástí jídelníčku, zřídka si ho budete moci objednat v restauraci.

Mojo

Jedná se o pikantní omáčku k masu a rybám.Skládá se z octa, olivového oleje, česneku, paprikových lusků, feferonek, soli, pepře, papriček, chilli, šafránu a kmínu. Na základě poměru a druhu koření vzniká její charakteristická příchuť a barva, nejznámější je mojo rojo (červená, pikantní) a mojo verde (zelená).

Papas arrugadas

Brambory uvařené ve slupce ve velmi slané vodě. Skvěle chutnají s omáčkami mojo.

Sopa de pescado

Rybí polévka s rýží a šafránem. Variace sopa de pescado se dělají z různých druhů ryb, mušlí, korýšů a zeleniny.

Potaje

Jde o hustou zeleninovou polévku zpravidla ze sezonní zeleniny. Receptů je nepřeberně, proto málokdy ochutnáte stejné potaje.

Puchero [pučero]

Puchero se připravuje ze sedmi druhů mas. Většinou se podává při slavnostních příležitostech.

Ryby

Ryby jsou neodmyslitelnou součástí jídelníčku. Zvláštní specialitou je například vieja. Výborná je s olivovým olejem a omáčkami mojo.

Typické španělské nápoje

Sangria

Oblíbený španělský alkoholický nápoj, který příjemně osvěží za horkých dnů nebo zpříjemní večer s přáteli. Jedná se o nápoj z červeného vína, cukru, brandy a ovoce.

Palo

Likér vyrobený na bázi svatojánského chleba.

Víno

Nejznámější je červené víno z oblasti Binissalem a bílé víno z oblasti Levante.

Hierbas

Likér z máty peprné, listů z pomerančovníku, bobkového listu, rozmarýnu, borovice, cukru a citronové kůry.