Španělská kuchyně
Španělská kuchyně se skládá hlavně z velkého množstvi ryb, mušlí, krevet, sepií, nebo chobotnic. Nikdy nechybí
olivový olej, čerstvá zelenina, ovoce a víno.
Podívejte se na přehled španělských jídel, s nimiž se nejčastěji setkáte.
Typická španělská jídla
Tapas
Tapas bychom mohli česky označit jako chuťovky, které se servírují ke sklence piva, vína či sherry. Jedná se o něco malého k snědku, jako např. sušenou šunku, olivy, krokety, různé druhy klobás chorizo, smažené rybičky nebo smažené brambory patatas bravas.
Pierna de Cordero
Skopová kýta.
Conejo con Cebolla
Králík na cibuli.
Arroz a la Marinera
Polévka s rýží a s mořskými plody.
Gazpacho
Tradiční španělská studená polévka, která pochází z Andalusie a vždy příjemně osvěží. Její základ tvoří rajčata, paprika, česnek, olej a chléb.
Flan
Dezert podobný pudingu.
Paella
Typickým jídlem, které by neměl žádný návštěvník Španělska během své dovolené vynechat, je paella. Jedná se o směs rýže a kuřecího nebo vepřového masa, případně mořských plodů, s paprikou, česnekem a kořením. Vše se vaří ve vývaru z ryb a nakonec se přidá šafrán, který dává jídlu typickou žlutou barvu.All I Oli
Olej utřený s česnekem a petrželí, nebo majonézou s česnekem.
Sofrit Payes
Různé druhy masa, osmažené brambory, česnek, petržel, různé druhy koření (paprika, pepř, hřebíček, bobkový list, šafrán, oregano).
Guisado de Pescado
Dušené rybí maso.
Lechona
Pečené selátko.
Caldo
Rybí, masový nebo drůbeží vývar.
Gallo, rape, sirvia, salmonetes, merluza
Nejoblíbenějši mořské ryby.
Gambas
Krevety.
Tumbet
Zeleninový nákyp z brambor, lilku, cuket a paprik.
Arroz brut
„Špinavá rýže“ s kousky vepřového, kuřecího nebo králičího masa.
Frito mallorquin
Jídlo ze skopových či vepřových ledvin a jater s brambory, cibulí, fazolemi, česnekem, fenyklem, hráškem a paprikovými lusky.
Gofio
Gofio se podává k různým jídlům namísto chleba. Vyrábí se z praženého pšeničného, kukuřičného nebo ječného zrní. Ačkoliv je běžnou součástí jídelníčku, zřídka si ho budete moci objednat v restauraci.
Mojo
Jedná se o pikantní omáčku k masu a rybám.Skládá se z octa, olivového oleje, česneku, paprikových lusků, feferonek, soli, pepře, papriček, chilli, šafránu a kmínu. Na základě poměru a druhu koření vzniká její charakteristická příchuť a barva, nejznámější je mojo rojo (červená, pikantní) a mojo verde (zelená).
Papas arrugadas
Sopa de pescado
Potaje
Jde o hustou zeleninovou polévku zpravidla ze sezonní zeleniny. Receptů je nepřeberně, proto málokdy ochutnáte stejné potaje.
Puchero [pučero]
Puchero se připravuje ze sedmi druhů mas. Většinou se podává při slavnostních příležitostech.
Ryby
Ryby jsou neodmyslitelnou součástí jídelníčku. Zvláštní specialitou je například vieja. Výborná je s olivovým olejem a omáčkami mojo.
Typické španělské nápoje
Sangria
Oblíbený španělský alkoholický nápoj, který příjemně osvěží za horkých dnů nebo zpříjemní večer s přáteli. Jedná se o nápoj z červeného vína, cukru, brandy a ovoce.
Palo
Likér vyrobený na bázi svatojánského chleba.
Víno
Nejznámější je červené víno z oblasti Binissalem a bílé víno z oblasti Levante.
Hierbas
Likér z máty peprné, listů z pomerančovníku, bobkového listu, rozmarýnu, borovice, cukru a citronové kůry.