Brazilská kuchyně a typická brazilská jídla
Brazilskou kuchyni charakterizuje rozmanitost inspirovaná chutěmi původních indiánských obyvatel, Portugalců i Afričanů. V Brazílii se vaří hlavně z obilovin, zeleniny, mořských plodů a hovězího masa. Při přípravě pokrmů se nešetří kořením a běžně se k jídlům podávají také různé omáčky.
Národní brazilský pokrm feijoada je pro Brazilce stejně typický jako pro nás svíčková. Recept na toto vynikající, i když trochu chudší jídlo se tu v rodině předává z generace na generaci. Hlavními ingrediencemi jsou černé fazole, k nim se přidává uzenina, vepřové maso a sušené hovězí maso. Chuť dodává cibule, česnek, rajčata, ostré papričky, pažitka a petržel. Jako příloha se jí rýže, kapusta a smažená manioková mouka.
Co ochutnat v Brazílii
Brazilci rádi grilují. Na rošt si nejčastěji dávají hovězí a kuřecí maso, vepřové a jehněčí kotlety, ale i uzeniny. Nejoblíbenější tu jsou žebírka, panenka a steak z roštěnce. Rozšířený způsob úpravy je tzv. churrasco – maso se napíchne na vidlici a postupně se odkrajuje.
Zájemci o tyto grilované speciality využívají jídelen zvaných churrascarias. Nechtějí-li se v konzumaci nijak hlídat, navštěvují tzv. rodízos – podniky s neomezenou konzumací, kde číšníci přinášejí výběr různých druhů mas a klobásek, dokud zákazníci neřeknou dost.
Brazilci milují i čerstvé ryby a mořské plody. Můžete tu ochutnat jak filet, nejčastěji z kanice, tak například husté polévky z ryb a mořských plodů podobné francouzské bujabéze na španělský i portugalský způsob. K rybám se podávají rajčatové a máslové omáčky, někdy i velmi husté. Výtečnou pochoutku představuje také sušená nasolená treska.
Na jídelníčku Brazilců nikdy nesmí chybět tropické ovoce a zelenina. Na turistických plážích funguje rychlé občerstvení s rozličnými pochutinami od zmrzliny a kešu oříšků přes krevety a ústřice až po špízy z tvrdého sýra s oreganem a medem grilované na dřevěném uhlí.
Co si dát v Brazílii k pití
Ve vedrech, která v Brazílii panují, je nejlepší uhasit žízeň minerálkou, osvěžující limonádou nebo ledovým maté, které chutí připomíná čaj. Pije se také kokosová voda a šťáva z guarány. Při relaxaci na pláži vám nejen tyto nápoje budou nabízet místní prodavači, není proto třeba myslet na to, že byste se museli starat o pravidelný pitný režim z vlastních zdrojů. Doporučujeme také navštívit některý z ovocných barů, kde vám připraví čerstvou šťávu z desítek druhů tropického ovoce, o nichž jste možná nikdy ani neslyšeli. Vyzkoušejte:
- graviolu,
- cupuaçu,
- tamarindo,
- açai.
Nejrozšířenějším alkoholickým nápojem je caipirinha, koktejl skvělých ingrediencí, který tvoří pálenka z cukrové třtiny cachaça, led, cukr a limety. Obdobně, jen s přidáním ovocného džusu, se míchá batida. Víno se v Brazílii pije spíše výjimečně, místní si dopřávají raději pivo, které se čepuje hodně vychlazené. Z lahvových jsou nejrozšířenější značky Antartica a Brahma. A samozřejmě nelze opomenout brazilskou kávu. Pije se velmi silná a hodně sladká.
Kde se dobře najíst v Riu de Janeiru
V Riu funguje celá řada restaurací s místní i mezinárodní kuchyní. A tak ať už budete mít během své dovolené v Riu chuť na místní gastronomii, či si raději dáte něco exotičtějšího, možností se nabízí celá řada.
Nejlepší restaurace a podniky najdete v oblasti Zona Sul a v centru města. Luxusní restaurace se nacházejí ve čtvrtích Copacabana a Ipanema. Pokud ale netoužíte vyloženě po přepychu, lze tu navštívit celou řadu dostupnějších jídelen a restaurací včetně těch, kde nabízejí pestrou škálu jídel na váhu, a jejichž nabídka potěší i vegetariány.
Průměrně jsou v Brazílii ceny srovnatelné s Českou republikou, v Riu ovšem o něco vyšší, stále však oproti jiným evropským městům přijatelné. Pokud neplánujete jíst v těch nejdražších restauracích, za hlavní jídlo zpravidla zaplatíte 30 až 55 reálů za osobu, v levných stravovacích zařízeních zhruba o polovinu méně. Dobře a levně se najíte v podnicích „por kilo“ (bufetového typu). Můžete také využívat obědová menu za zvýhodněnou cenu či speciálních nabídek některých steakových restaurací.
Spropitné v brazilských restauracích
Pokud jste spokojeni, je slušností nechat obsluze okolo 10 % z celkové útraty. Některé podniky zahrnují spropitné automaticky, což je vždy uvedeno na účtence.
- Zpět na přehled informací o Brazílii a nabídku zájezdů.