Toskánská kuchyně rovná se stravování jedna radost

Ochutnejte věhlasnou toskánskou kuchyni a zejména vynikající toskánská vína! Její základ tvoří kvalitní a čerstvé sezónní suroviny v čele s masem, sýry a zeleninou. Jedinečnou chuť jídlům dodává vyhlášený olivový olej, koření z mnoha druhů bylinek, hojnost hub (zvaných porcino) a lanýžů (tartufi).

Ke specialitám toskánské gastronomie patří tvrdý ovčí sýr pecorino, sušená šunka z divočáka prosciutto di cinghiale, bílé fazole fagioli, jednohubky crostini a dršťky po florentinsku trippa alla Fiorentina.

Na venkově se pěstují odrůdy vín známé po celém světě v čele s Brunello di Montalcino a Chianti (červená) a Vernaccia di San Gimignano (bílá).

Toskansko-gastronomie.jpg

Typická toskánská jídla

Během pobytu v Toskánsku a na Elbě můžete vybírat z široké nabídky předkrmů, polévek, hlavních jídel, dezertů i nápojů. Restaurací, pizzerií a kaváren tady funguje ohromné množství. Za ochutnání stojí i typické toskánské rychlé občerstvení, které koupíte ve stánku na ulici.
  • Lampredotto (houska naplněná hovězími dršťkami a voňavými bylinkami salsa verde)
  • Ribollita (hustá zeleninová polévka s fazolemi, kapustou a namočeným tvrdým světlým pečivem)
  • Minestrone alla Fiorentina (rajčatová polévka s fazolemi, kuřecím a vepřovým masem)
  • Bistecca alla Fiorentina (lehce grilovaný, v bylinkách naložený biftek s kostí a přílohou)
  • Pici (pořádně tlusté, ručně dělané špagety s rajčatovo-česnekovou omáčkou)
  • Panzanella (letní salát s rajčaty, čerstvými okurkami a červenou cibulí)
  • Cantucci (křupavé suchary z mandlového či oříškového těsta s kousky mandlí uvnitř, podávané s likérovým vínem Vin Santo)
  • Panforte (vlhký, kořeněný perník s kandovaným ovocem a oříšky)