Ochutnejte albánské recepty, jsou zdravé a chutné

Albánská kuchyně není honosná, ani překvapující, zato chutná, pestrá a zdravá. Vychází z nejlepších tradic středomořské gastronomie, propojující plody moře s hojností vitamínů, olivovým olejem a čerstvostí. K jejím dalším znakům patří dostatek zeleniny, zvláště česneku a chilli papriček. Nešetří středomořskými bylinkami (bazalka, máta, oregano, rozmarýn), zvláště během vaření masa a ryb. Velkou inspiraci čerpá z kuchyně řecké, italské a turecké.

Za albánské národní jídlo lze považovat tavë kosi, skopové či jehněčí maso zapečené s rýží a jogurtovou omáčkou.Albanie-kuchyne-Stravovani-v-albanskem-hotelu.jpg

Předkrmy

  • Pšeničný chléb (bukë gruri), kukuřičný chléb (bukë misri) – základ albánské gastronomie, přikusuje se ke značnému množství pokrmů.
  • Baba ganuš (baba ghanoush) – pomazánka z upečené a rozmixované dužniny z lilku a dalších přísad.

Polévky

  • Jahni – fazolová polévka.
  • Tarator – chlazená polévka z jogurtu, okurky, česneku, kopru, vlašských ořechů, rostlinného oleje a vody.

Hlavní jídla

  • Paçe – vařené maso z ovčí nebo prasečí hlavy dušené na cibuli, česneku, černém pepři a octu.
  • Harapash – kukuřičná kaše s jehněčími střevy, máslo a sýr.
  • Ochridský pstruh s cibulí a rajčaty patří též k albánským specialitám.

Dezerty

  • Byrek – vrstvený zeleninový koláč z těsta filo obsahující maso, sýr feta, špenát, zelí či rajčata.
  • Chalva (hallvë) – pražené mleté sezamové semínko ochucené cukrem, vanilkou a ořechy.
  • Baklava – zákusek z vrstev tenkého listového těsta yufka, ořechů a medu.

Nápoje

  • Horský čaj (çaj mali) – čaj z bylinky hojník horský (Sideritis syriaca).
  • Boza (bozzë) – fermentovaný sladový nápoj z kukuřice a pšenice lehce nakyslé, sladké chuti.
  • Dhallë – podmáslí.
  • Raki – anýzová pálenka, jeden z populárních alkoholických nápojů Albánců.