Ochutnejte albánské recepty, jsou zdravé a chutné
Albánská kuchyně není honosná, ani překvapující, zato chutná, pestrá a zdravá. Vychází z nejlepších tradic středomořské gastronomie, propojující plody moře s hojností vitamínů, olivovým olejem a čerstvostí. K jejím dalším znakům patří dostatek zeleniny, zvláště česneku a chilli papriček. Nešetří středomořskými bylinkami (bazalka, máta, oregano, rozmarýn), zvláště během vaření masa a ryb. Velkou inspiraci čerpá z kuchyně řecké, italské a turecké.
Za albánské národní jídlo lze považovat tavë kosi, skopové či jehněčí maso zapečené s rýží a jogurtovou omáčkou.
Předkrmy
- Pšeničný chléb (bukë gruri), kukuřičný chléb (bukë misri) – základ albánské gastronomie, přikusuje se ke značnému množství pokrmů.
- Baba ganuš (baba ghanoush) – pomazánka z upečené a rozmixované dužniny z lilku a dalších přísad.
Polévky
- Jahni – fazolová polévka.
- Tarator – chlazená polévka z jogurtu, okurky, česneku, kopru, vlašských ořechů, rostlinného oleje a vody.
Hlavní jídla
- Paçe – vařené maso z ovčí nebo prasečí hlavy dušené na cibuli, česneku, černém pepři a octu.
- Harapash – kukuřičná kaše s jehněčími střevy, máslo a sýr.
- Ochridský pstruh s cibulí a rajčaty patří též k albánským specialitám.
Dezerty
- Byrek – vrstvený zeleninový koláč z těsta filo obsahující maso, sýr feta, špenát, zelí či rajčata.
- Chalva (hallvë) – pražené mleté sezamové semínko ochucené cukrem, vanilkou a ořechy.
- Baklava – zákusek z vrstev tenkého listového těsta yufka, ořechů a medu.
Nápoje
- Horský čaj (çaj mali) – čaj z bylinky hojník horský (Sideritis syriaca).
- Boza (bozzë) – fermentovaný sladový nápoj z kukuřice a pšenice lehce nakyslé, sladké chuti.
- Dhallë – podmáslí.
- Raki – anýzová pálenka, jeden z populárních alkoholických nápojů Albánců.